Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Συνταγογράφηση Gardasil-Cervarix

Αν και έχουμε πάγια στήλη για παρόμοια θέματα ( δείτε ΕΔΩ ) θα κάνουμε μια σύνοψη για το θέμα αφού πολλοί μας το ζητήσατε.

Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ισχύουν ΜΟΝΟ τα εξής:
 

 
Εμβόλια HPV (Gardasil-Cervarix)
  

  • Ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας καθώς και για την πρόληψη άλλων καρκίνων και καλοήθων νοσημάτων σχετιζόμενων με τον ιό. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται εφόσον ο εμβολιασμός ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη χώρα μας διατίθενται το διδύναμο ( HPV 2) και το τετραδύναμο ( HPV 4) εμβόλιο HPV. 
  • Τα HPV εμβόλια δεν συνιστώνται σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τεστ εγκυμοσύνης πριν από την έναρξη του εμβολιασμού. Εάν διαπιστωθεί ότι μια γυναίκα είναι έγκυος μετά την έναρξη του εμβολιασμού, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης και οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης.
  • Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 9 έτη
  • Χορηγείται από 11 έως και 15 ετών, αλλά και από 15 έως και 26 ετών εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στη συνιστώμενη ηλικία (χωρίς να διασφαλίζεται η προφύλαξή τους εάν ήδη έχουν μολυνθεί από τύπο του ιού που περιέχεται στο εμβόλιο).
  • Τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών (σχήμα 0, 6) σε κορίτσια ηλικίας 11 έως και μέχρι 15 ετών. Η διαπίστωση για μη νόσηση ή μη εμβολιασμού για άνω των 15 γίνεται από τον γιατρό και δε χρειάζεται πλέον γνωμάτευση.  
  • Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των 6 μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους 6 μήνες.
  • Το εμβόλιο HPV συνιστάται στις γυναίκες 18- 26 ετών (τρείς δόσεις) και θα χορηγείται δωρεάν μέχρι 31/12/2016    
  
Συνταγογραφείται:
  • Παιδιατρικής, Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας μέχρι 18 ετών 
  • Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας άνω των 18 έως και 26 ετών
  
Ανασκόπηση καταλήγει σε στοιχεία που δεν υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προκαλούν Σύνδρομο Συμπλόκου Περιοχικού Άλγους (CRPS) ή Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (POTS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: