Υποβολή συνταγών ΕΟΠΥΥ- ΟΔΗΓΙΕΣ

Για το μήνα Ιανουάριο
Προαιρετική ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
v Η αρίθμηση των συνταγών γίνεται προαιρετική, εφόσον  οι συνταγές μπαίνουν με τη σειρά όπως φαίνονται στην ημερήσια ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ κατάσταση εκτέλεσης συνταγών προγράμματος φαρμακείου, εξαιρουμένων των συνταγών οι οποίες είναι χειρόγραφες και δεν μπορούν να μετατραπούν από το φαρμακοποιό σε ηλεκτρονικές και να εκτελεστούν ηλεκτρονικά.
Σε αυτή την περίπτωση,  Οι χειρόγραφες τοποθετούνται κανονικά στη σειρά τους και τίθεται χειρόγραφα επί της συνταγής ο αριθμός που προκύπτει από το σύστημα του φαρμακείου την ημέρα της εκτέλεσης τους.
Για να δείτε το σχετικό έγγραφο, πατήστε εδώ.


Αλλαγή διεύθυνση αναγραφής τιμολογίων
αντί Κηφησίας 39 γίνεται Αποστόλου Παύλου 12 – Μαρούσι, ΤΚ 151 23.


O ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕ ΕΞΩ

Υποβολή συνταγών ΕΟΠΥΥ- ΟΔΗΓΙΕΣ

Έξω από το φάκελο
 ΠΑΚΕΤΟ Α)  θα υπάρχει

- πρωτότυπα τιμολόγια (ΕΝΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ), 
 - πρωτότυπες συγκεντρωτικές,
-πρωτότυπο συνοδευτικού ΚΜΕΣ. 
πακέτο Β) από 
-1 φωτοτυπία των ΑΝΩΘΕΝ τιμολογίων, 
- ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ των συγκεντρωτικών ,
-ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΜΕΣ
 ασφαλιστική  ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

– φορολογική ενημερότητα
-καθώς και μία αίτηση ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
ΔΕ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ!
7. Μέσα σΕ ΚΑΘΕ  φάκελο, πλην συνταγών, 
βάζουμε αντίγραφΑ τιμολογίου,
 αντίγραφο συγκεντρωτικής, 
αντίγραφο συνοδευτικού ΚΜΕΣ. 

Μέχρι και τις συνταγές του Νοέμβρη του 2014- Από το μήνα Δεκέμβρη περιμένουμε Τροποποιητικές ως προς τους ανασφάλιστους  


1. Θα δίνουμε μία μόνο κατάσταση για όλες τις συνταγές φαρμάκων: ασφαλισμένων – ανασφάλιστων – Ευρωπαίων.
2. Θα εκδίδετε 2 τιμολόγια: 1 για ασφαλισμένους – ανασφάλιστους (καταργείται το παλιό μόνο για ανασφάλιστους) & 1 για Ευρωπαίους ασφαλισμένους.
3. Επικοινωνήστε με τα προγράμματα σας για τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται ο αριθμός σύμβασης ΕΟΠΥΥ. Έτσι μόλις γίνει η ενημέρωση το ζητούμενο barcode θα βγαίνει αυτόματα χωρίς να κάνετε κάτι άλλο. Οι λειτουργούντες χειρόγραφη συγκεντρωτική κατάσταση, θα την φτιάχνουν πλέον μόνο μέσα από το ΕΟΠΥΥ ΚΜΕΣ κατά τις αναφερόμενες οδηγίες. Συνεπώς, καταργείται το παλιό βιβλίο ή τα πρόχειρα excel.
4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΦΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Η ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ολες τις συνταγές, πλην των χειρογραφων που αριθμούνται υποχρεωτικώς. ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ Ο ΕΟΠΠΥ ΘΕΛΕΙ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΕΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΡΙΘΜΗΣΗ, ΕΝΩ Ο ΠΦΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΗ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, Δεν ειναι υψιστης σημασίας.  'Οπως και να έχει όμως, οι χειρόγραφες εκτελέσεις, εντός του λευκού φακέλου του ΕΟΠΥΥ, ή σε ξεχωριστό ματσάκι ή σε ξεχωριστό υποφάκελο
5. Δεν έχουμε υποχρέωση , σύμφωνα με τον ΠΦΣ, παρότι αναφέρεται στο έντυπο του ΕΟΠΥΥ, να φωτοτυπούμε την πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου των Ευρωπαίων ασφαλισμένων. Ωστόσο, αν θέλετε να είστε 100% καλλυμένοι , τότε όπου μπορείτε κρατήστε φωτοτυπία βιβλιαρίου ή κάρτας .
6. Έξω από το φάκελο θα υπάρχει ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα, πρωτότυπα τιμολόγια (ΕΝΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ), πρωτότυπες συγκεντρωτικές, πρωτότυπο συνοδευτικού ΚΜΕΣ. Επίσης σε ξεχωριστό πακέτο από 1 φωτοτυπία των ΑΝΩΘΕΝ τιμολογίων, των συγκεντρωτικών καθώς και μία αίτηση. οΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!! ΑΠΛΑ ΔΕ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ!
7. Μέσα στο φάκελο, πλην συνταγών, βάζουμε αντίγραφΑτιμολογίου, αντίγραφο συγκεντρωτικής, αντίγραφο συνοδευτικού ΚΜΕΣ.
8. Συστήνεται να τυπώνουμε την εκτέλεση πίσω από τη συνταγή του ιατρού.

10. Στις χειρόγραφες συνταγές χρησιμοποιούμε το σύστημα φαρμακείου εκτυπώνοντας το αντίστοιχο φύλλο. Χειρόγραφη εκτέλεση επί της ηλεκτρονικής συνταγής ή επί της χειρόγραφης κάνουμε μόνο σε συνταγές γαληνικών σκευασμάτων, σε εμβόλια απευαισθητοποίησης, σε φάρμακα ΙΦΕΤ που δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα και σε μονοδοσικές αμπούλες φυσιολογικού ορού ενέσιμου ύδατος κλπ, διότι αυτές έχουν λάθος κοστολόγηση από την ΗΔΙΚΑ.
11. Τα αναλώσιμα από 01/02/2017 πρέπει να γράφονται ηλεκτρονικά μόνο! Επειδή ωστόσο δεν πρόλαβε κανένας ιατρός να ενημερωθεί, θεωρούμε σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση, μέχρι να ανοίξει η πύλη του νέου ΕΔΑΠΥ. Προς το παρόν, ενημερώστε τους ιατρούς να αρχίσουν να γράφουν ηλεκτρονικά.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες καθώς και αυτές από τον ΠΦΣ και με ψυχραιμία όλα θα πάνε καλά.
ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΚΥΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Τα αναλώσιμα διαβήτη: περιμενουμε Update

Τα παραπεμπτικά, μαζί με φωτοτυπία του ξεχωριστού τους τιμολογίου σε ξεχωριστό υποφάκελο μέσα σε ξεχωριστό φάκελο ΕΟΠΥΥ και το πρωτότυπο τιμολόγιο έξω από το φάκελο του ΕΟΠΥΥ, στο ματσάκι Α όπως κάνουμε και για  το τιμολόγιο και την συγκεντρωτική των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.


Υποβολή λογαριασμών φαρμακείων προνοιας: 

- Οι σχετικές συνταγές θα υποβάλλονται από τους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς κάθε μήνα (στις ίδιες ημέρες και στα ίδια σημεία υποβολής των συνταγών των ασφαλισμένων) στον ίδιο φάκελο, αλλά σε ξεχωριστό πακέτο. 

- Δεν απαιτείται η υποβολή διαφορετικής συγκεντρωτικής κατάστασης για αυτές τις συνταγές 

- Απαιτείται η έκδοση ξεχωριστού τιμολογίου με το αιτούμενο ποσό. Οι συνταγές εμβολίων και φαρμάκων δεν διαχωρίζονται και τιμολογούνται μαζί στο ίδιο τιμολόγιο, 

-Από τους δικαιούχους του Νόμου 4368/2016 γίνεται η παρακράτηση της νόμιμης συμμετοχής, αλλά και τους ενός (1) ευρώ ανά συνταγή με βάση τα όσα προβλέπονται και για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.  -Οι  συνταγές θα  ελέγχονται  αυτοτελώς στην  Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών παράλληλα με τον κανονικό λογαριασμό ΕΟΠΥΥ και εκδίδεται ξεχωριστό ένταλμα.Περίπτωση Β

Δείτε τις οδηγίες για το σημείωμα και την τιμολόγηση στο σάιτ του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν ξεχνάμε να εκτυπώνουμε από την πύλη της ΚΜΕΣ το σημείωμα των κρατήσεων του ΤΣΑΥ και να το βάζουμε στα έξοδά μας
 

Ξεκινάμε:
1) Τοποθετούμε εντός του φακέλου υποβολής συνταγών:
Α) Τις συνταγές μας, δηλαδή: 
 • Τα  3 πακέτα των συνταγώνα. χειρόγραφες (πράσινες και ηλεκτρονικές που εκτελέστηκαν χειρόγραφα), β. κανονικές ηλεκτρονικά εκτελεσμένες, γ. συνταγές ανασφάλιστων που αριθμούνται ξεχωριστά)
 • Το μικρό φάκελο με τα παραπεμπτικά αναλωσίμων: παραπεμπτικά, πρωτότυπο τιμολόγιο (1/3), 
  το «ειδικό αποδεικτικό υποβολής στοιχείων περιόδου» για τα αναλώσιμα που εκτυπώνετε από eΔΑΠΥ.
 • Το μικρό φάκελο με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (αν υπάρχει, με διαχωρισμό των εμβολίων από τα λοιπά φάρμακα)
Β) Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, δηλαδή: 

 • Την πρωτότυπη ΣΚΠ (1/3) ( Συγκεντρωτική Κατάσταση φαρμάκων-εμβολίωνΓια τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη και συνταγές ανασφάλιστων ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ καθόλου ΣΚΠ)
 • Τα πρωτότυπα τιμολόγια [α. φαρμάκων-δείτε παράδειγμα (1/3)β. συνταγών ανασφάλιστων (1/3)γ.ΑΝ υπάρχει πιστωτικό τιμολόγιο π.χ. από περικοπές (1/3)]
 • Το σημείωμα της ΚΜΕΣ (1/2) με πρωτότυπη σφραγίδα/υπογραφή
και κλείνει ο λευκός φάκελος του ΕΟΠΥΥ. 

Σε πρώτη φάση καλά είναι να μην κλείσουμε το φάκελο, αλλά να τον έχουμε ανοιχτό για να ελέγξουν πιο εύκολα από τον ΕΟΠΥΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απέξω συμπληρώνονται τα στοιχεία και ειδικά αθροίζονται τα 3 τιμολόγια (φάρμακα + αναλώσιμα + ανασφάλιστοι) και τον αριθμό όλων των συνταγών (φάρμακα + αναλώσιμα + ανασφάλιστοι)


2) Συγκεντρώνει τα στοιχεία που πρέπει να υποβάλει, δηλαδή:


Εκτός του φακέλου με τις συνταγές,  έχουμε:


Α ΠΑΚΕΤΟ

 • Αίτηση
 • 1 αντίγραφο ΣΚΠ (2/3)
 • 1 αντίγραφο τιμολογίων [α. φαρμάκων-δείτε παράδειγμα (2/3),β. συνταγών ανασφάλιστων (2/3)γ.αναλωσίμων του σακχαρώδη διαβήτη (2/3)δ. ΑΝ υπάρχει πιστωτικό τιμολόγιο π.χ. από περικοπές (2/3)]
 • Την απόδειξη φορολογικής ενημερότηταςκαι
 • Την απόδειξη της ασφαλιστικής ενημερότητας

B ΠΑΚΕΤΟ 
 • Το σημείωμα της ΚΜΕΣ (2/2) με πρωτότυπη σφραγίδα/υπογραφή 
 • 1 αντίγραφο ΣΚΠ (3/3)
 • 1 αντίγραφο τιμολογίων [α. φαρμάκων-δείτε παράδειγμα (2/3),β. συνταγών ανασφάλιστων (3/3)γ.αναλωσίμων του σακχαρώδη διαβήτη (3/3)δ. ΑΝ υπάρχει πιστωτικό τιμολόγιο π.χ. από περικοπές (3/3)]
Επίσης:

Λογικά από Δεκέμβρη θα ισχύει το εξής

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΟΠΥΥ :
Οι συνταγές του ΕΟΠΥΥ αποτελούνται από τις εξής κατηγορίες :
·  αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη
·  φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων αίματος κ.λ.π.
·  ΤΕΑΠΑΣΑ
·  Συνταγές ανασφάλιστων

2.-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Εκδίδονται συγκεντρωτικές καταστάσεις σε τρία αντίγραφα για :
·  Αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ)
·  Φάρμακα ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π.
·  ΤΕΑΠΑΣΑ φαρμάκων και εμβολίων μαζί
·  Ανασφάλιστοι: ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφό του μας ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται συγκεντρωτική, αλλά για δική σας διασφάλιση σας προτείνουμε να την εκτυπώνετε, να την αποστέλλετε στον ΕΟΠΥΥ και να κρατάτε και αντίγραφο για το αρχείο σας

3.-ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΝΤΑΓΩΝ:
Οι συνταγές χωρίζονται στα εξής πακέτα:
·  ένα με τις χειρόγραφα εκτελεσμένες που αφορούν όλα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π. (ανεξάρτητα του αν εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά)
·  ένα με όλες τις συνταγές όλων των φαρμάκων που έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων αίματος κ.λ.π..
·  ένα με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (ΕΤΥΑΠ) που αφορούν φάρμακα και εμβόλια (στον υποφάκελο που θα τοποθετηθούν, θα είναι σε ξεχωριστά πακέτα όσες συνταγές αφορούν εμβόλια και όσες συνταγές αφορούν λοιπά φάρμακα)
·  ένα με τις ιατρικές γνωματεύσεις με τα αναλώσιμα του Σ.Δ.
·  ένα με τις συνταγές ανασφάλιστων (όλες οι συνταγές μαζί χωρίς να διαχωρίζονται τα εμβόλια από τα φάρμακα)

4.-ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ:
Εκδίδονται τέσσερα τιμολόγια
·  ένα για τα αναλώσιμα ΣΔ
·  ένα για τα όλα τα φάρμακα ΕΟΠΥΥ, εμβόλια, ορούς, παραγώγων   αίματος κλπ
·  ένα για το ΤΕΑΠΑΣΑ 
·  ένα για όλες τις συνταγές των ανασφάλιστων (φάρμακα και εμβόλια μαζί)

5.–Φάκελος υποβολής ΕΟΠΥΥ :
Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία που ζητούνται στην εξωτερική πλευρά του λευκού πλαστικού φακέλου υποβολής, αθροίζοντας τα 3 τιμολόγια (φάρμακα + αναλώσιμα + ανασφάλιστοι) και τον αριθμό όλων των συνταγών (φάρμακα + αναλώσιμα + ανασφάλιστοι)

6.-ΕΝΤΟΣ του λευκού πλαστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ τοποθετούνται :
·  υποφάκελος με τις ιατρικές γνωματεύσεις και τα αναλώσιμα του ΣΔ, ο οποίος θα περιέχει το πρωτότυποτιμολόγιο και την πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση καθώς και το «ειδικό αποδεικτικό υποβολής στοιχείων περιόδου» για τα αναλώσιμα που εκτυπώνετε από Ε-ΔΑΠΥ.
·  υποφάκελος με τις συνταγές του ΤΕΑΠΑΣΑ (εάν υπάρχουν, με διαχωρισμό των εμβολίων , από τα λοιπά φάρμακα)
·  τα τρία πακέτα των συνταγών (1. τις χειρόγραφες με όλα τα φάρμακα -  συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος , 2. τις ηλεκτρονικά εκτελεσμένες με όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων αίματος, 3. και των ανασφάλιστων)
·  η πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση και το πρωτότυπο τιμολόγιο  όλων των φαρμάκων ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π.)
·  και η πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση και το πρωτότυπο τιμολόγιο  ανασφάλιστων
·  συνοδευτικό σημείωμα υποβολής συνταγών που τυπώνεται από WWW.EOPYYKMES.GR με πρωτότυπη υπογραφή + σφραγίδα φαρμακείου

7.-ΕΚΤΟΣ του λευκού πλαστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ:
·  Συνοδευτικό σημείωμα υποβολής συνταγών που τυπώνεται από WWW.EOPYYKMES.GR με πρωτότυπη υπογραφή + σφραγίδα φαρμακείου
·  Αντίγραφο της Συγκεντρωτικής Κατάστασης και αντίγραφο τιμολογίου όλων των  φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π.
·  Αντίγραφο Συγκεντρωτικής Κατάστασης και το αντίγραφο τιμολογίου των αναλωσίμων Σ.Δ.,
·  Αντίγραφο Συγκεντρωτικής Κατάστασης και το αντίγραφο τιμολογίου των ανασφάλιστων
·  Υποφάκελος (συλλόγου) με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία (σφραγίδα, κωδικός φαρμακείου, καθώς και η ένδειξη ΕΟΠΥΥ) που θα περιέχει :
 ü ένα αντίγραφο συγκεντρωτικής κατάστασης όλων  φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των       
        εμβολίων,  ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π.)
ü   ένα αντίγραφο συγκεντρωτικής κατάστασης των συνταγών των ανασφάλιστων
 ü ένα αντίγραφο συγκεντρωτικής κατάστασης αναλωσίμων ΣΔ,
 ü ένα αντίγραφο του τιμολογίου προς τον ΕΟΠΥΥ όλων των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων  
        των εμβολίων, ορών, παραγώγων   αίματος κ.λ.π.)
  ü ένα αντίγραφο του τιμολογίου αναλωσίμων Σ.Δ.
  ü και ένα αντίγραφο του τιμολογίου των συνταγών των ανασφάλιστων

·  Υποφάκελος (συλλόγου) με την αναγραφή ΤΕΑΠΑΣΑ (εάν υπάρχουν συνταγές) που θα περιέχει :
ü το πρωτότυπο τιμολόγιο προς το ΤΕΑΠΑΣΑ καθώς και
ü μια πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση των συνταγών ΤΕΑΠΑΣΑ.

Έξω από τον υποφάκελο αυτό, θα είναι συμπληρωμένα τα στοιχεία του φαρμακείου (σφραγίδα, κωδικός φαρμακείου καθώς και η ένδειξη ΤΕΑΠΑΣΑ).

8.-Η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα (αν απαιτούνται). (Η φορολογική και η ασφαλιστική θα είναι εκτός φακέλου, ώστε να ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Συλλόγου).Δείτε το έγγραφο:

Το παρακάτω ισχύει εως συνταγές και Οκτώβρη
Επωνυμία: Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
ΑΦΜ: 997478553
ΔΟΥ Αμαρουσίου
Ταχ. Δ/νση: Κηφισίας 39, 15123, Μαρούσι

Μερικές μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές γίνονται στον τρόπο υποβολής συνταγών! Πλέον θα γίνονται στις Περιφερειακές Δ/νσεις (θα πρέπει να ενημερωθείτε από τους Συλλόγους σας, όσοι ανήκετε σε Σύλλογο που δεν έχει Διανεμητικό).

Επίσης πρέπει να προσέξετε λίγο στο πώς θα καταθέτετε τα χαρτιά σας. Σύμφωνα με τις οδηγίες ο Φ/ός:

Για τον Ιανουάριο όλες οι συνταγές θα αριθμηθούν ενιαία ενώ από τον Φεβρουάριο και μετά θα έχουμεξεχωριστή αρίθμηση στα 2 πακέτα συνταγών (α. κανονικών+ΦΥΚ, β. συνταγές εμβολίων, ορών και παραγώγων αίματος). Τα προγράμματα μας ενημερώθηκαν 19/2/2014 και τα έχουν όλα έτοιμα, π.χ.:
Δείτε πώς θα κάνετε τιμολόγηση στο Farmakonet

Δείτε τις οδηγίες για το σημείωμα και την τιμολόγηση στο σάιτ του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ

Επίσης δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες χειρισμού των συνταγών (λαστιχάκια)


Μετά τις οδηγίες του ΠΦΣ μέσω ΗΔΙΚΑ έχουμε και την επίσημη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ για το πώς θα χειριστούμε αυτές τις συνταγές.

Παρακάτω θα κάνουμε και μία προσπάθεια να συνδυάσουμε τις πληροφορίες.

Δείτε οδηγίες και το έγγραφο:

Υπενθυμίζουμε επίσης:
 • Οι συνταγές θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά από ιατρούς Νοσοκομείων και ΠΕΔΥ και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα
 • σε καμία περίπτωση δεν εκτελούμε ΦΥΚ
 • πάνω στη συνταγή γράφει "Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014"Ο φαρμακοποιός:

1. Συγκεντρώνει ΟΛΕΣ τις συνταγές που εκτέλεσε τον προηγούμενο μήνα για τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι ταξινομημένες και αριθμημένες ανά ημέρα εκτέλεσης. Για τα αναλώσιμα, απαιτείται ξεχωριστή αρίθμηση και ξεχωριστή συγκεντρωτική κατάσταση. 

2. Εκτυπώνει, σφραγίζει και υπογράφει σε τρία αντίγραφα : α) τη Συγκεντρωτική Κατάσταση των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, β) τη συγκεντρωτική κατάσταση των αναλωσίμων του Σακχαρώδη Διαβήτη που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ

3. Αν έχει εκτελέσει παραπεμπτικά κ.λπ. σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ με αναλώσιμα Σ.Δ. τις ξεχωρίζει και τις τοποθετεί σε ξεχωριστό υπόφάκελο. 

5. Εκδίδει ένα τιμολόγιο για τον ΕΟΠΥΥ για όλα φάρμακα, ένα τιμολόγιο για τον ΕΟΠΥΥ για όλα τα αναλώσιμα Σ.Δ. (αν έχει εκτελέσει) 

6. Χωρίζει τις συνταγές σε 3 πακέτα:
– ένα με όλες τις χειρόγραφα εκτελεσμένες (ανεξάρτητα του αν εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά)
– ένα με όλες τις συνταγές που έχουν εκτελεστεί ηλεκτρονικά


- ένα με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά ή διατακτικές με τα αναλώσιμα του Σ.Δ. σε ξεχωριστό υποφάκελο, όπως προαναφέραμε.

7. Συμπληρώνει όλα τα στοιχεία που ζητούνται στην εξωτερική πλευρά του φακέλου υποβολής, αθροίζοντας τα δύο τιμολόγια (φάρμακα + αναλώσιμα) και τον αριθμό των συνταγών (φάρμακα + αναλώσιμα). 
8. Τοποθετεί ΕΝΤΟΣ του φακέλου του ΕΟΠΥΥ:
– τα 3 πακέτα των συνταγών (τις χειρόγραφα και ηλεκτρονικά εκτελεσμένες-γφακελο με.συνταγές εμβολίων, ορών και παραγώγων αίματος))

- τον φάκελο με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή παραπεμπτικά ή διατακτικές με τα αναλώσιμα του ΣΔ, ο οποίος θα περιέχει και αντίγραφο του τιμολογίου και της συγκεντρωτικής κατάστασης 
 • Από Ένα (1/3) αντίγραφο της Συγκεντρωτικής Κατάστασης (για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη, ορούς, εμβόλια και παράγωγα αίματος ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ καθόλου ΣΚΠ)
 • Από ένα (1/3) αντίγραφο των 2 τιμολογίων (α. κανονικών φαρμάκων, β. εμβολίων, ορών και παραγώγων αίματος)
και κλείνει το φάκελο.

στοιχεία σωστά  συμπληρωμένα:
ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39 – Μαρούσι 15123, ΑΦΜ 997478553 – ΔΟΥ  Αμαρουσίου9. Εκτός  φακέλου υποβολής θα υπάρχουν 2 επιμέρους πακέτα
Α «Πακέτο»- Την πρωτότυπη συγκεντρωτική κατάσταση
 • Μία (2/3) Συγκεντρωτικής Κατάσταση
 • Τα 3 πρωτότυπα (2/3) τιμολόγια (α. κανονικό, β. εμβολίων, ορών και παραγώγων αίματος, γ.αναλωσίμωνπρος τον ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ, Κηφισίας 39 – Μαρούσι 15123, ΑΦΜ 997478553 – ΔΟΥ  Αμαρουσίου


Β «Πακέτο»- Αίτηση του φαρμακοποιού που περιλαμβάνει και την απαιτούμενη δήλωσή του (υπόδειγμα αίτησης-δήλωσης)

 • Ένα αντίγραφο (3/3) της Συγκεντρωτικής Κατάστασης
 • Από 1 αντίγραφο (3/3) των τιμολογίων προς τον ΕΟΠΥΥ (α. κανονικών φαρμάκων, β. εμβολίων, ορών και παραγώγων αίματος, γ. αναλωσίμων)
 • Το τιμολόγιο προς το ΤΕΑΠΑΣΑ ( αν υπάρχει) προκειμένου να υποβληθεί στο εν λόγω ταμείο
 • Την απόδειξη φορολογικής ενημερότητας, και
 • Την απόδειξη της ασφαλιστικής ενημερότητας


Πιο συνοπτικά


Θέμα: «Σχετικά με την παρακράτηση 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ανά συνταγή που
εκτελείται και τροποποίηση της συγκεντρωτικής κατάστασης συνταγών και
τιμολογίων λογαριασμού φαρμακείου».
Σχετικό: 1. Νόμος 4093/2012, άρθρο 1, υπ. ΙΒ 2 παρ. 12.
2. Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας με αρ. πρώτ. Οικ. 232/2-1-2014.
3. Y.A. Αριθμ. ΔΥΓ3(α) /οικ.104747 (ΦΕΚ 2883/Β/2012).

Α. Σύμφωνα με τον ανωτέρω σχετικό νόμο ορίζεται η εκ μέρους των
ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή
που εκτελείται από τον κάθε φαρμακοποιό. Με την εγκύκλιο του Υπουργείου
Υγείας καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του (σχετικό 2).
Σε περίπτωση ηλεκτρονικής εκτέλεσης της συνταγής, το 1 ευρώ
καταχωρείται αυτόματα στο πληρωτέο ποσό του ασφαλισμένου.
Για τις χειρόγραφες συνταγές ενιαίου τύπου συνταγολογίου ΕΟΠΥΥ
(πράσινες) και τις ηλεκτρονικές συνταγές που εκτελούνται χειρόγραφα
προστίθεται κανονικά το 1 ευρώ στο πληρωτέο ποσό του ασφαλισμένου και
αφαιρείται από την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ όπως ακριβώς και στην περίπτωση
της ηλεκτρονικής εκτέλεσης.
Για τις ανάγκες εφαρμογής του μέτρου το τιμολόγιο του φαρμακείου και
η συγκεντρωτική κατάσταση του τροποποιούνται σύμφωνα με το συνημμένο
υπόδειγμα όπου περιλαμβάνονται και αναλυτικές πληροφορίες για την
συμπλήρωση της συγκεντρωτικής κατάστασης των συνταγών (συνημμένα 1).


Β. Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 3457 (ΦΕΚ 64/Β/2014) άρθρο 18: ‹‹ Η
μηνιαία δαπάνη κάθε φορέα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου
που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο Προϋπολογισμό του και αντιστοιχεί στην Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2014
Συνημμένα έγγραφα:

 www.eopyy.gov.gr
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Σας ενημερώνουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ του υποδείγματος του τιμολογίου που πρέπει να εκδώσουν τα φαρμακεία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


 • Μπαίνουμε στο σάιτ του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ και αφού βάλουμε τους κωδικούς μας βλέπουμε:
 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΤΑΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΔΑ


Πατάμε το εικονίδιο που έχουμε σημειώσει...

... και στην οθόνη που εμφανίζεται...


... προσθέτουμε τα στοιχεία μας και τέλος πατάμε την "Εκδοση Εγγράφων"


Για να κατεβάσουμε το έγγραφο πατάμε το "εδώ" που έχουμε σημειώσει (ή αν έχουμε κάτι λάθος γυρνάμε πάλι πίσω)

 • Το έγγραφο θα "κατέβει" σε μορφή pdf στα downloads των εγγράφων μας και ανοίγοντάς το βλέπουμε ότι περιέχει:

1) Το σημείωμα που θα καταθέσουμε μαζί με τις συνταγές μας (το εκτυπώνουμε)

2) Υπόδειγμα του Τιμολογίου Φαρμάκων
3) Υπόδειγμα του Τιμολογίου Εμβολίων κτλ
4) Υπόδειγμα του Τιμολογίου ΑναλωσίμωνΤα αντιγράφουμε στα τιμολόγιά μας και είμαστε έτοιμοι!

Φυσικά όποιος είχε ακολουθήσει τις οδηγίες και τα υποδείγματά μας τα είχε σωστά.

Καλό τριήμερο Αποκριάς σε όλους!!!!
Στις αρχές κάθε έτους τα φαρμακεία θα πάρουν βεβαίωση από το ΚΜΕΣ για το ποσό που παρακρατήθηκε 
σαν έκπτωση επί του τιμολογίου και ως rabate και θα εκδώσουν αντίστοιχο πιστωτικό τιμολόγιο:

Πώς τιμολογούμε Ταμεία στο Farmakonet

Φυσικά δεν παίζει να πιάσουμε κομπιουτεράκι τη σήμερον ημέρα!!! Τιμολογούμε εύκολα και γρήγορα από το πρόγραμμά μας!

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΡΕΠΕΙ Η ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ Ή ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΣΤΟ TAXIS!
Μόνο που πλέον θα βγάζει ξεχωριστά τιμολόγια για φάρμακα+ΦΥΚ και για Εμβόλια και παράγωγα αίματος. Δείτε πώς:


Φυσικά εδώ πλέον θα έχουμε 2 καταχωρίσεις:

λαΔΑς ΟΔΗΓΙΕΣ

πΆΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ -->ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ --> ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΤΑΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΜΕΤΑ ΠΑΤΑΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ!
ΜΕΤΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΜΕΣ
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΦΥΚ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΦΥΚ (ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ 0)
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΛΟΙΠΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟ 6,5%!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΕΜΒΟΛΙΑ , ΒΑ
ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΛΟΙΠΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΤΟ "ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑ"
 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ Ε ΔΑΠΥ
ΑΝΤΙΣΟΙΧΑ 13 ΚΑΙ 23 % ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ Δ!
ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝ ΠΟΣΟ ΑΠΟ 1Ε ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ (υπάρχει ίσως ένα μικροπρόβλημα με τις μερικές εκτελέσεις)
ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ 20€ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΙΟ ΑΝΕΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΣΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΕΝΩ ΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ , ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ Ή ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ

ΠΑΤΑΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ Η ΚΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: