Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Εκτός Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών το Bexsero;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε στις 15 Οκτωβρίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ύστερα από ενάμιση χρόνο, αποφάσισε να μην ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο Bexsero, παρότι πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως που παρέχει προστασία από την οροομάδα Β του μηνιγγιτιδόκοκκου.



Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το πράσινο φως για την κάλυψη του εμβολίου ή όχι, θα πρέπει να δοθεί από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Ενημέρωση

Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής
Παναγιώτης Σπυρίδης

Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2014
Διαβάστηκε 130 φορές
Είναι  γνωστό εδώ και αρκετές μέρες, ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε και εισηγήθηκε στον Υπουργό Υγείας προς έγκριση, τις παρακάτω μεταβολές στο πρόγραμμα εμβολιασμών.  Οι  πληροφορίες είναι μάλλον ασφαλείς και γνωστές από ημερών, προτιμήσαμε όμως να σιωπήσουμε έως ότου αρχίσουν να συζητούνται ευρύτερα, κάτι που πράγματι έγινε.
  1. Δεν εντάχθηκε το εμβόλιο κατά της οροομάδας Β του μηνιγγιτιδοκόκκου (BEXERO), στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
  2. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, μεταφέρθηκε από την κατηγορία των υποχρεωτικών στην κατηγορία των  προαιρετικών εμβολίων
  3. Το 13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκκου( PREVENAR 13), θα περιλαμβάνει δύο αντί τρεις δόσεις στο βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση μετά τον 12ο μήνα της ηλικίας
  4. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου C, θα χορηγείται σε μία μόνο δόση στην ηλικία των 13 μηνών

ΣΧΌΛΙΟ
Προσωπικά, συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την θαρραλέα απόφαση να μπει κάποια τάξη στο θέμα των εμβολιασμών των παιδιών.
Διαφοροποιούμαι όμως στο γεγονός ότι παρέμεινε η χορήγηση του εμβολίου κατά της Φυματίωσης (BCG),στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί εννοούμε να αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και είναι πλέον γνωστό ότι στην ηλικία αυτή μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς να προσφέρει στη στρατηγική της αντιμετώπισης της Φυματίωσης. Όπου μπορεί να προσφέρει , χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης, χορηγείται αμέσως μετά τη γέννηση, όσο το  νεογνό βρίσκεται ακόμη στο Μαιευτικό Τμήμα.
Εμβολιασμός στο Μαιευτήριο εφαρμόζεται και σε αναπτυγμένες χώρες, επιλεκτικά, σε νεογνά που θα ζήσουν σε οικογενειακό περιβάλλον ενεργού φυματίωσης και κυρίως πολυανθεκτικής φυματίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: