Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΘΕΣΗ ΦΥΚ ΣΕ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΙΚΑ-ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΦΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

1)Για το μήνα Νοέμβριο κ μόνο τα Φάρμακα υψηλου κοστους σε ασφαλισμένους ΟΠΑΔ κ ΟΑΕΕ μπορούμε να  χορηγήσουμε ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΚ τα ιδιωτικά φαρμακεία με τη γνωστη διαδικασία (συνοδευομενη απο γνωματευση νοσοκομείου , ιδιωτικής κλινικής, ή επικυρωμενο αντιγραφο)
2) Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ τα προμηθεύονται απο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ δεν εχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τον ασθενή, τότε η συνταγη εκτελείται απο το ιδιωτικό φαρμακείο, με την προυπόθεση ότι αναγράφεται η λέξη "Στερείται"
3) Σε όλα τα ταμεία κ μέχρι νεοτέρας  (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΠΑΔ)
τα σκευάσματα που δεν έχουν δεσμευτεί με αποφάσεις του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να χορηγούνται για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από Ιδιωτικά Φαρμακεία υπό τις εξής προϋποθέσεις:





1.      ARZERRA*
2.      BARACLUDE
3.      BENEFIX*
4.      BRAMITOB
5.      CARBAGLU
6.      CAYSTON
7.      CELLCEPT
8.      COPEGUS
9.      FERRIPROX
10.  .FLUDARA*
11.  FLUDARABIN/EBEWE*
12.  .FLUDARABINE/SPECIFAR*
13.  .FLUDARABIN/TEVA*
14.  .GLIOLAN
15.  ILARIS*
16.  INOVELON
17.  JAVLOR*
18.  MEPACT*
19.  MUPHORAN
20.  MYCOFEN
21.  MYFENAX
22.  MYFETIL
23.  NOVOSEVEN*
24.  PANRETIN
25.  PEYONA*
26.  PHOTOFRIN*
27.  .PRIALT*
28.  RAPILYSIN*
29.  REBETOL
30.  REVOLADE
31.  RIBAVIRIN/TEVA
32.  SEBIVO
33.  TARGRETIN
34.  TOBI
35.  VIREAD (μόνο για Ηπατίτιδα Β)
36.  VOTRIENT
*Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω φάρμακα που επισημαίνονται με αστερίσκο απαιτούν εισαγωγή σε Νοσοκομείο για τη χορήγηση τους (εξαιρούνται τα δισκία Fludara)

Τα ανωτέρω φάρμακα θα αποζημιώνονται όταν στη συνταγή επισυνάπτεται γνωμάτευση Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής, και όπου (εάν) απαιτείται από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, συμπληρωμένο το έντυπο διάθεσης.

Επίσης τα κατωτέρω σκευάσματα (φάρμακα εξωτερικού) αποζημιώνονται όταν στη συνταγή επισυνάπτεται α) γνωμάτευση Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής, και όπου (εάν) απαιτείται από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, συμπληρωμένο το έντυπο διάθεσης, β) έγκριση Επιτροπής Φαρμάκων Αθήνας/Θεσσαλονίκης γ)απόφαση ΕΟΦ που επιτρέπει την εισαγωγή (έντυπο Β) και δ)τιμολόγιο ΙΦΕΤ
1.      CEPLENE
2.      CYSTADANE
3.      DIACOMIT
4.      ORFADIN

Προς διευκόλυνση σας, επισημαίνονται τα κάτωθι:
*      Όλα τα παραπάνω φάρμακα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή σε κάθε μορφή και περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας, καθώς και σε οποιαδήποτε συσκευασία κυκλοφορούν.

*      Για τα φάρμακα της ανωτέρω Υ.Α. δεν απαιτείται υποβολή ξεχωριστής συγκεντρωτικής κατάστασης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
*      Διευκρινίζεται ότι όλα τα υπόλοιπα φάρμακα υψηλού κόστους που είναι δεσμευμένα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξακολουθούν να χορηγούνται από τα Φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους ασφαλισμένους ΤΟΥ ΙΚΑ  (με την εξαίρεση φαρμάκων δεσμευμένων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προορίζονται για βραχεία νοσηλεία σε Κρατικό Νοσοκομείο και πληρούνται οι οριζόμενες προϋποθέσεις του Γ55/837


Παρακάτω επισυνάπτεται κ η αντιστοιχη οδηγια του ΦΣ Θεσ/νικης
ΘΕΜΑ: Χορήγηση των Ιδιοσκευασμάτων Υψηλού Κόστους στα Ασφαλιστικά Ταμεία
 Αγαπητοί συνάδελφοι
Από αύριο 1/12/2011 και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε μέχρι σήμερα, τα Ιδιοσκευάσματα (Φάρμακα) Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) χορηγούνται στα διάφορα Ασφαλιστικά ταμεία ως εξής:
Στο νέο Ταμείο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Ι.Κ.Α. – Ο.Π.Α.Δ. – Ο.Α.Ε.Ε.), από 1/12/2011 τα πρώτα 89 ΦΥΚ (οδηγός φαρμακείου 2011 καιhttp://www.fsth.gr/enhmerwsh_kataxwr.asp?update_id=500, σελ. 58-59) χορηγούνται από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ (Παράρτημα Κεντρικού Φαρμακείου Θεσσαλονίκης, Ν. Πλαστήρα 22, Νέα Κρήνη, 55 132 Καλαμαριά). Τα φάρμακα που προστέθηκαν στη λίστα των ΦΥΚ στις 5 Αυγούστου 2011 εξακολουθούμε και τα χορηγούμε μέχρι νεωτέρας από τα φαρμακεία μας με γνωμάτευση Νοσοκομείου ή Κλινικής ότι συνεχίζεται η θεραπεία στο σπίτι και θεώρηση, όπου αυτή χρειάζεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Από 1/12/2011 ΔΕΝ χορηγούμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα που χορηγούσε το ΙΚΑ από το φαρμακείο του Νοσοκομείου του (οδηγός φαρμακείου 2011 καιhttp://www.fsth.gr/enhmerwsh_kataxwr.asp?update_id=500, σελ. 82-91). Μέχρι σήμερα τα φάρμακα αυτά τα χορηγούσαμε στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.
Τις συνταγές με φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούμε από τα φαρμακεία μας, τις υποβάλουμε μαζί με τις  υπόλοιπες συνταγές στον ίδιο φάκελο, όπως κάναμε μέχρι σήμερα στο ΙΚΑ. Το σύστημα ελέγχου του ΙΚΑ που υποστηρίζει τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ τα αναγνωρίζει, και για αυτά δεν κρατείται rebate.
Στον ΟΓΑ (μέχρι την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ), τα ΦΥΚ χορηγούνται όπως και πριν, δηλαδή με γνωμάτευση Νοσοκομείου ή Κλινικής ότι συνεχίζεται η θεραπεία στο σπίτι και θεώρηση, όπου αυτή χρειάζεται. Τα ΦΥΚ πρέπει να είναι γραμμένα σε ξεχωριστή συνταγή από τα υπόλοιπα φάρμακα. Στον ΟΓΑ αναγράφονται στην κατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει, δηλαδή τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν  στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ τις εκτελεσθείσες συνταγές των ιδιοσκευασμάτων αυτών, μαζί με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκτελέσει (δηλαδή αριθμούνται κανονικά στην ημερομηνία που έχουν εκτελεστεί και συμπεριλαμβάνονται στα ανάλογα ημερήσια αθροίσματα στη στήλη «δωρεάν» και στα «Γενικά σύνολα»), υποβάλλοντας ταυτόχρονα για στατιστικούς λόγους και κατάσταση στην οποία να αναγράφεται  το όνομα των ασθενών – ασφαλισμένων, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, ο αύξων αριθμός της κάθε συνταγής, το είδος και η αξία των φαρμάκων αυτών. Η κατάσταση αυτή θα παραμένει σε αρχείο στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ, ούτως ώστε να παρέχονται στοιχεία αυτών, σε οποιαδήποτε αναζήτηση από την Κεντρική Υπηρεσία. Οι φαρμακοποιοί οφείλουν επίσης να αναγράφουν για στατιστικούς λόγους της Υπηρεσία μας ενδεικτικά στη σειρά 27 του «φύλλου λογαριασμός φαρμάκων ΟΓΑ»,  στην κενή  στήλη, τον συνολικό αριθμό των συνταγών με τα ανωτέρω φαρμακευτικά προϊόντα και την συνολική αξία τους.
Για τα υπόλοιπα Ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ, τα ΦΥΚ εξακολουθούμε να τα χορηγούμε όπως και πριν. Επίσης με τον ίδιο τρόπο τα καταχωρούμε και τα καταθέτουμε (ξεχωριστή κατάσταση, ξεχωριστό τιμολόγιο).


Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας
 Κυριάκος Θεοδοσιάδης               Διονύσιος Ευγενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: