Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Oi δηλώσεις του Αμπατζόγλου στους διαφορους σταθμούς


Ο Θ. Αμπατζόγλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, Θοδωρής Αμπατζόγλου μίλησε στις 17/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Σωτήρη Ξενάκη.


Μεταξύ άλλων, είπε:


«Οι μέρες από την Τετάρτη και μετά, θα είναι μέρες απεργιών και κινητοποιήσεων. Συνεπώς, αν κάποιοι έχουν ανάγκη να πάρουν τα φάρμακά τους, καλά θα κάνουν να σπεύσουν στα φαρμακεία σήμερα και αύριο. Είμαστε αναγκασμένοι πια να προχωρήσουμε στις κινητοποιήσεις αυτές, μια και έγινε ένας διάλογος που εμείς λέμε ότι ήταν ένας προσχηματικός διάλογος με προαποφασισμένα τα πράγματα και κατέληξε σε ένα πλήρες αδιέξοδο.
..
Θα υπάρχουν φαρμακεία ασφαλείας, είναι τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα. Θα ενημερωθούν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι εφημερίδες, ο κόσμος θα ξέρει πού να πάει σε περίπτωση ανάγκης...
Το κατασκεύασμα που παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας ως νομοσχέδιο, μας καταστρέφει κυριολεκτικά. Οδηγεί τα μικρά φαρμακεία σε κλείσιμο και μας οδηγεί όλους σε μια οικονομική, αλλά και βιολογική εξουθένωση».



«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην εκπομπή με το Γιώργο Σμυρνή:

«Έχουμε πλήρη ρήξη με το υπουργείο. Στην αρχή υπήρχε ένα καλό κλίμα αλλά φάνηκε ότι ήταν ένας διάλογος προσχηματικός. Είχαν προαποφασιστεί τα πράγματα και για ένα διάστημα απλώς μετρούσαν τις αντιδράσεις μας. Αυτό μας πικραίνει πιο πολύ απ’ όλα. Από τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται την πρόσφορά μας, δε σέβεται το ρόλο μας και τελικά βάζει το ελληνικό φαρμακείο σε διωγμό. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Είναι ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει το φαρμακείο που ξέρατε».

Για τη μεταβιβάσεις των φαρμακείων:
«Ένας άνθρωπος που έχει φτιάξει μία δουλειά 40 χρόνια, έχει μία φήμη, έχει μία πελατεία, έχει ένα εμπόρευμα, τί θέλετε να το χαρίσει, να απαλλοτριωθεί από το κράτος; Αυτό το παραμύθι που ακούμε από την κυβέρνηση ότι κληρονομείται το φαρμακείο, είναι ένα απίστευτο ψέμα».

Για τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις:
«Το πράγμα δεν θα το αφήσουμε μόνο στις απεργίες αυτής της εβδομάδας. Θα συνεχιστούν και την επόμενη και θα κλιμακωθούν στην πορεία. Θα κλιμακωθούν και με δικαστικές προσφυγές γιατί το κατασκεύασμα που παρουσίασε ο Υπ. Υγείας είναι ένα διάτρητο πράγμα που θα πέσει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Aκούστε τον Προεδρο εδώ






«Δεν θέλουμε διάλογο κωφών αλλά διάλογο με αποτελέσματα» τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Θόδωρος Αμπατζόγλου αναφερόμενος στον διάλογο των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του MEGA, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. προανήγγειλε κινητοποιήσεις για την Τετάρτη, αφού χαρακτήρισε πραγματικό κατασκεύασμα, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η πολιτεία.

Ο κος Αμπατζόγλου τόνισε πως «οι φαρμακοποιοί ζητούν να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Ευρωπαικής επιτροπής που αφορούν το φαρμακευτικό επάγγελμα» και υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται καταργούνται χωρίς όρια οι περιορισμοί και μπορεί οποιοσδήποτε να ανοίξει φαρμακείο, ενώ αναρωτήθηκε αν και επιχειρηματικά συμφέροντα θα μπορούν να αγοράζουν φαρμακείο.

«Μας χρωστάει το κράτος 500 εκατομμύρια ευρώ και αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε από τι τράπεζες» είπε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. τονίζοντας πως «12.000 φαρμακοποιοί και 20.000 φαρμακοϋπάλληλοι δεν είναι τρελοί αλλά αγωνίζονται για το αύριο και το ψωμί τους. Ο κόσμος είναι μαζί μας και ξέρει τι προσφέρουμε, αλλά η κυβέρνηση δυστυχώς δεν μας σεβάστηκε» κατέληξε ο κος Αμπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν στην πλήρη απελευθέρωση ωραρίου τη Δευτέρα, Τετάρτη και το Σάββατο, αλλά και στην κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων.


Υπνεθυμίζεται πως σήμερα και αύριο είναι κλειστά τα φαρμακεία Πειραιά, έπειτα από απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος αντιδρά έτσι στις ρυθμίσεις του υπουργείου. Αποφασισμένοι εμφανίζονται και οι Φαρμακοποιοί Πελοποννήσου, με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας, Βασιλική Φράγκου, να δηλώνει ότι "δεν κάνουμε πίσω στο θέμα του ιδιοκτησιακού μας καθεστώτος, στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και στην κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να γίνει αντιληπτό".
Εμμένει ο Α. Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία
Στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών επέμεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash. Σχετικά με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταβίβαση της άδειας. Επισήμανε δε ότι οι όποιες παρεξηγήσεις που δημιουργούνται γύρω από το θέμα αυτό, θα λυθούν στην πορεία προς την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου και αν χρειαστεί, ακόμη και με συγκεκριμένη νομοθετική διευθέτηση.
Όσον αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιηθεί στα μέσα του 2012. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο προσωπικό των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι "η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και υποτριπλάσιο νοσηλευτών".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως πρόβλημα τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις. Όπως τόνισε η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις μετατάξεις από άλλους οργανισμούς, π.χ. τον ΟΣΕ, καθώς θα απελευθερωθούν όλοι οι νοσηλευτές που είναι σε θέσεις διοικητικές στα νοσοκομεία.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι "ακόμα και επί των ημερών του εντόπισε τάσεις απόσπασης από νοσοκομείο στο υπουργείο Υγείας". "Έλεγα εγώ, αυτά που έλεγα δημοσίως και από κάτω μου οργάνωναν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στο υπουργείο Υγείας που έχει 1.151 υπαλλήλους, αντί ενός πολύ μικρότερου αριθμού. 1.151 παρακαλώ στην κεντρική διοίκηση. Οι Γερμανοί με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 600", ανέφερε.
Σχετικά με το ΙΚΑ, τόνισε ότι θα περάσει στο υπουργείο Υγείας και θα βρίσκεται σε κοινή διαχείριση και κοινή εποπτεία από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε, θα εντάσσεται λειτουργικά μέσα στο ΕΣΥ κι έτσι τα νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία του θα αποτελούν σημεία του ενιαίου πια ζητήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα παρέχουν σε όλους τους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η. Μόσιαλος: «Διακίνηση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ - φαρμακεία ενταγμένα στο Ε.Σ.Υ.»

Λίγα φαρμακεία που απασχολούν το καθένα πολλούς φαρμακοποιούς, πλήρως απελευθερωμένο ωράριο και μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, είναι μεταξύ αυτών που υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηλίας Μόσιαλος, σύμβουλος του Α. Λοβέρδου σε θέματα Υγείας, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Κυριακή με δράση» (16/1/2011).



Στην ίδια εκπομπή ο Η. Μόσιαλος υποστήριξε την άποψη ότι «τα φάρμακα μπορούν να διακινούνται και από άλλα σημεία πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ», αφήνοντας για τους φαρμακοποιούς το ρόλο της πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων (;) και παροχής ιατροφαρμακευτικής συμβουλής, τα οποία θα γίνονται σε φαρμακεία ενταγμένα στο Ε.Σ.Υ. (;).



Υπενθυμίζεται (προς καλύτερη κατανόηση των προθέσεων της κυβέρνησης…) ότι ο Ηλίας Μόσιαλος θα είναι ο πρόεδρος της «Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών» σε ζητήματα Πολιτικής Υγείας, που θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το υπουργείο Υγείας και θα προτείνει επιπλέον «βελτιωτικές κινήσεις».





Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις του Η. Μόσιαλου:



«Να πάμε στο θέμα των φαρμακοποιών και της αναστάτωσης η οποία δημιουργείται το τελευταίο διάστημα.

Έχουμε ένα επάγγελμα στο οποίο μας πιέζουν να υπάρχει απελευθέρωση. Ταυτόχρονα όμως η πραγματικότητα μας λέει ότι έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους στον κόσμο. Έχουμε 96 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, με τη δεύτερη χώρα το Βέλγιο που έχει 46, κάτω από το μισό σε εμάς και με τους Σουηδούς να έχουνε 5.



Οι Γερμανοί έχουν 18 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, αλλά διαφορετικά φαρμακεία απ' τα δικά μας. Δηλαδή στα φαρμακεία της Γερμανίας υπάρχουν 10 φαρμακοποιοί, στης Σουηδίας υπάρχουν 20 φαρμακοποιοί. Με διαφορετικά ωράρια από τα δικά μας. Δεν κλείνουν τα φαρμακεία το μεσημέρι. Δεν κλείνουν τα Σαββατοκύριακα και (να) υπάρχουν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Υπάρχει πιο απελευθερωμένο ωράριο για να εξυπηρετεί τους καταναλωτές και τους πολίτες.



Παράλληλα με ένα όχι τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους σαν αυτό που έχουμε εδώ στη χώρα μας. Οι φαρμακοποιοί έχουν 35% επί της λιανικής τιμής και 22,8% επί της χονδρικής. Αυτές τις στρεβλώσεις πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Και παράλληλα παίρνουν και εκπτώσεις από τους φαρμακεμπόρους, της τάξης του 3-4%.



Αν το φαρμακείο ήταν ενταγμένο στο σύστημα υγείας, δηλαδή αν τα φαρμακεία προσφέρανε και άλλες υπηρεσίες, όχι απλώς να δίνουνε… τη διακίνηση των φαρμάκων που την κάνουν και σούπερ μάρκετ, την κάνουν και άλλα κέντρα πώλησης. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Να είναι και κέντρα πρόληψης, να κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις, να δίνουν και συμβουλές στους πολίτες για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, να ελέγχουν τη συνταγογραφία των γιατρών…



Πολλές φορές ένας πολίτης πάει σε 4-5 γιατρούς γιατί έχει 4,5,6 νοσήματα. Κανένας δεν ελέγχει τη συμβατότητα των φαρμάκων. Το 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.



Οι φαρμακοποιοί μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο σύστημα υγείας. Δεν το επιδιώκουν δυστυχώς οι ίδιοι, θα πρέπει όμως να τους βοηθήσει και η πολιτεία και οι ίδιοι να πάρουν μια τέτοια κατεύθυνση, όχι μόνο συνδικαλιστική (αλλά) ουσίας».

fst είπε...

ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΣΩΣΤΑ, ΠΛΗΡΩΝΕ Κ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ... ΕΔΩ ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ...

Ανώνυμος είπε...

mallon o kyrios den exei paei pote se farmakeio. kai tin piesi metrame, kai eneseis kai embolia kanoyme. protei emeis blepoume tis eksetaseis aimatos. apo anepithimites energeies farmakon ...mono apo allergeia stin penikillini pou sintagografise o aprosextos giatros 5 peristatika! distixos omos eimaste o telefteos troxos tis amaksis kai pali emeis tha plirosoume ta lathi tous!