Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΦΣ Καρδίτσας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα 6/11/13 τον ΕΟΠΥΥ, μαζί με τους κ.Βαλτά και Θεοδοσιάδη, ενημερώθηκα για τα εξής:
 Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.) και όχι στο ΚΜΕΣ (αφού σύμφωνα με εγκύκλιο από τον Ιούνιο έτσι δόθηκε οδηγία να γίνεται) ΟΛΕΣ οι συνταγές μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου ΟΛΩΝ
των φαρμακείων που έχουν κατασχετήρια, ή εκχωρήσεις ή παρακρατήσεις επειδή έχουν κάνει ρύθμιση σε δόσεις το φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές. (το φαινόμενο να παρακρατείται η πληρωμή φαρμακείων που έχουν κάνει νόμιμα δόσεις την εφορία τους και είναι συνεπείς στην πληρωμή τους δε συμβαίνει σε όλη τη χώρα, αλλά σε κάποιους νομούς αναλόγως με …. Τον τοπικό Έφορο!!!)
 Τα βήματα που πρέπει να γίνουν με τη σειρά για να ολοκληρωθεί η εξόφληση είναι τα εξής:

1)     ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ.
Για το βήμα αυτό οι ΠΕ.ΔΙ. έπρεπε να πρωτοκολλήσουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά στο σχετικό  σύστημα της intrasoft, όπου δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη συντελεστή ΦΠΑ 6,5% με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρωτοκόλληση! Το πρόβλημα αυτό λύθηκε σήμερα.
2)      ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ)
Εδώ οι ΠΕ.ΔΙ. μπορούν να κάνουν καταχώρηση των τιμολογίων που αφορούν τα αναλώσιμα, αφού υπάρχει πεδίο ΦΠΑ 13% και 23%, αλλά ΔΕΝ μπορούν να καταχωρήσουν τα τιμολόγια φαρμάκων, αφού στο σύστημα δεν υπάρχει πεδίο ΦΠΑ 6,5% !. Το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί μάλλον αύριο.
3)     ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ
Στο βήμα αυτό, οι ΠΕ.ΔΙ. πρέπει να πουν ότι το ποσόν Χ παρακρατείται και πάει στον Ψ . (ιδιώτη, φαρμακαποθήκη, ΙΚΑ, ΔΟΥ κλπ). Για να έχουν τη δυνατότητα αυτή, οι ΠΕ.ΔΙ. θα πρέπει να γνωρίζουν το αντίστοιχο IBAN. (Για το λόγο αυτό , οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να αναγράφουν ΚΑΙ το IBAN στην αίτηση-βεβαίωση που περιλαμβάνουν κατά την κατάθεση των συνταγών τους ανάμεσα στα συνοδευτικά έντυπα). Στην περίπτωση που κάποια ΠΕ.ΔΙ. δεν έχει IBAN για την εκχώρηση/κατασχετήριο κάποιου φαρμακείου, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί.
4)     ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ.Μουζάκης (2ος τη τάξει οικονομικός προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ) έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το ποσόν για να γίνουν οι πληρωμές, εφόσον ολοκληρωθούν τα προηγούμενα βήματα. Ακολούθως τα εντάλματα πηγαίνουν στον πάρεδρο του ελεγκτικού συμβουλίου για υπογραφή και τέλος αποστέλλονται  τα εντάλματα στις ΠΕ.ΔΙ.  Οι  ΠΕ.ΔΙ. ολοκληρώνουν τις πληρωμές μέσω του συστήματος της Oracle, με τον ίδιο τρόπο που γινόταν οι πληρωμές την εποχή του ΟΠΑΔ (επί Σουλιώτη). ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Ο λόγος που αποστέλλεται η ενημέρωση αυτή είναι ότι ο κ.Μουζάκης θα βγάλει μόνο ΕΝΑ ένταλμα για όλη την επικράτεια, που σημαίνει πως θα πρέπει ΟΛΕΣ οι ΠΕΔΙ της χώρας να ολοκληρώσουν ΑΜΕΣΑ τα παραπάνω βήματα. Αν κάποια ΠΕ.ΔΙ. κολλήσει ή καθυστερήσει κάπου (πράγμα πολύ πιθανό λόγω της γενικότερης κωλυσιεργίας που χαρακτηρίζει το Δημόσιο, αλλά κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των φαρμακείων –είναι >1.500- με κατασχετήρια, εκχωρήσεις, παρακρατήσεις κλπ).




Επομένως, πρέπει οι τοπικοί ΦΣ να επισκεφτούν ΑΜΕΣΑ τις ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πιέσουν για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, είναι κάτι που αφορά χιλιάδες συναδέλφους σε όλη τη χώρα με σοβαρό πρόβλημα.
 Αν κάποια ΠΕ.ΔΙ. αντιμετωπίσει πρόβλημα επί της διαδικασίας, μπορεί να επικοινωνήσει με την ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ Καρδίτσας (κ.Πέτρου).

Ενημερωτικά, όπως μου ανέφερε ο κ.Γκορτσίλας, αναμένεται μετά από πίεση του κ.Βαλτά , να εκδοθεί εγκύκλιος που να δίνει την οδηγία να μένουν οι καταθέσεις των φαρμακείων με κατασχετήρια στους ΔΙΛΟΦ και να μην προωθούνται στις ΠΕΔΙ, όταν πρόκειται για κατασχετήρια τοπικής αρμοδιότητας (πχ τοπική φαρμακαποθήκη,). Με τον τρόπο αυτό οι ΔΙΛΟΦ θα μπορούν να ολοκληρώνουν τάχιστα τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε η όποια παρακράτηση να αποδίδεται στον αρμόδιο και το υπολειπόμενο ποσό να αποδίδεται άμεσα στο φαρμακοποιό. Για το λόγο αυτό έχουν αποσταλεί οι σχετικοί ΚΩΔΙΚΟΙ με mail στους προέδρους των ΦΣ με Διανεμητικό, ώστε οι Διανεμητικοί να μπορούν να μπαίνουν στο online σύστημα και να εφαρμόζουν την παραπάνω διαδικασία. (ελπίζουμε να  ξεμπλοκάρουν και  αρκετοί συνάδελφοι όπου οι πληρωμές ολόκληρων μηνών δεν έχουν αποδοθεί μόνο και μόνο για κάποια ρύθμιση πχ στο ΙΚΑ ή στην εφορία με ποσά δόσης της τάξεως 300 ευρώ.)


 Ρέθυμνο
6/11/2013
Ο γραμματέας ΦΣΡ

Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος