Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Tα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο, κυρίως προστάτη.

Tα υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο, κυρίως προστάτη. Τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο εάν είναι απαραίτητο.


Όσο απαραίτητα είναι για την υγεία τα ωμέγα-3, τόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρωμάτων χωρίς να είναι απαραίτητο. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα των ωμέγα-3 μπορεί να προκαλέσουν επιθετική μορφή του καρκίνου του προστάτη
.




Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.200 άνδρες, από τους οποίους οι 834 είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια. Οι επιστήμονες σύγκριναν δείγματα από το αίμα των ασθενών και των υγιών ανδρών και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρουσίαζαν πολύ υψηλά επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα τους, διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος έφτανε το 71%, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης μιας οποιασδήποτε άλλης μορφής καρκίνου του προστάτη άγγιζε το 43%.


Όπως είπε στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο δρ Alan Kristal από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, όσοι λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 ή ιχθυελαίων καθημερινά χωρίς να το χρειάζεται ο οργανισμός τους, μπαίνουν αυτόματα στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα προκαλούν τον σχηματισμό όγκων δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο ενδέχεται να συμβαίνει επειδή καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού ή επειδή καταστρέφουν το DNA. «Όσο προχωρούν οι έρευνες για τα συμπληρώματα, διαπιστώνουμε ότι οι υψηλές δόσεις των συμπληρωμάτων δεν έχουν καμία επίδραση στην πρόληψη της ασθένειας που θέλει κανείς να αποφύγει», ανέφερε ο δρ Kristal.


Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της Επιθεώρησης του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, επισημαίνουν ότι τα ωμέγα-3 υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα στα ψάρια, τρόφιμο που είναι απαραίτητο να καταναλώνεται δύο φορές την εβδομάδα.
Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να λαμβάνονται και συμπληρώματα, η κατανάλωση ψαριών είναι αρκετή για να πάρει ο οργανισμός τα ωμέγα-3 που χρειάζεται. 



«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευεργετικά για την υγεία, ενώ όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση τους είναι βλαβερή», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: