Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΦΣ

1. Απολογισμός-ενημέρωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ



Αθήνα, 10-2-2011

Αριθμ. Πρωτ. 2774

Προς
1/ Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
Της χώρας
2/ Τακτικούς Εκλέκτορες στον Π.Φ.Σ.


Αγαπητοί Συνάδελφοι


Με την ψήφιση του νόμου από την Βουλή επικοινωνούμε μαζί σας για μια πρώτη εκτίμηση των ζητημάτων που μας αφορούν. Χαιρετίζουμε τον μαζικό ενωτικό, οργανωμένο και αποτελεσματικό αγώνα των Φαρμακοποιών που ήταν πρωτόγνωρος σε έκταση, ένταση και διάρκεια.
Απέναντι μας είχαμε ένα πανίσχυρο πλέγμα δυνάμεων και συμφερόντων.
Είχαμε αντιπάλους την Κυβέρνηση, κορυφαίους Υπουργούς, το μηχανισμό της Τρόικας, τους μεγαλοδημοσιογραφους των ΜΜΕ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Όταν παρουσιάσθηκαν στην αρχή οι απαράδεκτες θέσεις της Κυβέρνησης, φάνηκε ότι ανατρέπεται όλο το τοπίο του φαρμακείου που γνωρίζαμε ως σήμερα.
Είχαμε απέναντί μας δύο μεγάλα μέτωπα.


Το πρώτο και σοβαρότερο κατά την άποψή μας ήταν το μέτωπο του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών περί «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων. Στο Ν/Σ περιλαμβάνονταν «δολοφονικές» και εξοντωτικές διατάξεις για κατάργηση κάθε έννοιας ιδιοκτησίας, σταθερών τιμών, αποκλειστικότητας πώλησης και διάθεσης φαρμάκων, πολυκαταστημάτων, πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, δημιουργία ΑΕ κ.λπ.


Το Άρθρο 2 είχε τίτλο:
Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων
Τελικώς στο κείμενο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί εξαιρούνται ρητά και προστέθηκε άρθρο το οποίο αναφέρει:
Άρθρο 9
Τελικές Διατάξεις- Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής του νόμου
Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τις επαγγελματικές
δραστηριότητες των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που ρυθμίζονται με
το ν. 3887/2010 (Α΄ 174) και των φαρμακοποιών.


Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο ήταν το Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας το οποίο όπως σας έχουμε ενημερώσει έθιγε μεγάλα θέματα :
- Ιδιοκτησιακό
- Πληθυσμιακό
- Υπολογισμός της αναλογίας στη βάση των νέων Δήμων «Καλλικράτη»
- Ζώνη 200 μέτρων από όλα τα συνταγογραφικά κέντρα (νοσοκομεία, ταμεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) όπου γίνονταν τριπλάσια τα υπάρχοντα φαρμακεία.
- Ωράριο
- Συστεγάσεις
- Έκπτωση προς τα ταμεία


Καταγγείλαμε αμέσως το Κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού φαρμακείου και ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα δημοσιοποίησης των δικών μας θέσεων (καταχωρήσεις στον τύπο, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, συνεντεύξεις κ.λπ).
Συγχρόνως εκπονήσαμε εναλλακτικές προτάσεις σε όλα τα σημεία του Ν/Σ. Οι τοπικοί Σύλλογοι έκαναν τη δική τους μεγάλη προσπάθεια που αφορούσε τους βουλευτές, τα τοπικά ΜΜΕ και οργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το ίδιο συνέβη με τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Τρίπολη, την Πάτρα κ.λπ.
Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας έφερε σημαντικά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι συναντήσαμε την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού Λοβέρδου στο μείζον θέμα του πληθυσμιακού και του ωραρίου.

Τελικά, ως καρπός των μεγάλων κινητοποιήσεων υπήρξε αναδιατύπωση των σχετικών άρθρων και έτσι έχουμε:
1. Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού που παραμένει όπως το γνωρίζουμε.
2. Τα φαρμακεία παραμένουν οριοθετημένα στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσής τους.
3. Υπολογισμός της αναλογίας φαρμακείων:κατοίκων με βάση την υπάρχουσα κατάσταση (Καποδίστριας).
4. Το άρθρο 36 αναδιατυπώθηκε ως εξής: "Σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων δυναμικότητας άνω των 150 κλινών επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος".
5. Έγιναν δεκτές οι περισσότερες νομικές παρατηρήσεις μας για τις συστεγάσεις φαρμακείων με μορφή Ο.Ε.

Αντιθέτως αντιμετωπίσαμε αρνητική και αδιάλλακτη στάση του Υπουργού στο θέμα του πληθυσμιακού, που επέμεινε μέχρι τέλους στο 1:1000, διευκρινίζοντας ότι η μέθοδος της αρίθμησης παραμένει ως είχε σήμερα (συμπληρωμένες χιλιάδες).
Παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (καρπός των επαφών που οι Σύλλογοι είχαν μαζί τους) υποστήριξαν τη θέση μας, ο Υπουργός επέμεινε πεισματικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 9/2 αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και συνδικαλιστές, και απείλησε ότι θα ανοίξουν πάλι «όλα τα θέματα που ήδη έχουν αντιμετωπιστεί θετικά…».
Επίσης για το ωράριο επέμεινε με πείσμα και αδιαλλαξία, αρνούμενος όλες τις εναλλακτικές και σοβαρές προτάσεις που κάναμε.



Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της πολιτικής ζωής, τα αρχικά κυβερνητικά σχέδια, τις απαιτήσεις της Τρόικας περί «απελευθέρωσης», θεωρούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός.
Στα σημεία διαφωνίας μας θα συνεχίσουμε τη μάχη και έχουμε δώσει εντολή στη Νομική μας ομάδα να εξετάσει ενδεχόμενο Δικαστικών προσφυγών στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Επιπλέον πρέπει να αναδείξουμε το μείζον θέμα των πληρωμών των ταμείων και το αλαλούμ  με τις συνταγές.
Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθείτε από του site του ΠΦΣ (www. pfs.gr)  για το πλήρες κείμενο του Νόμου και για τη στρατηγική μας από εδώ και πέρα, ενόψει του Μνημονίου και των Κυβερνητικών πολιτικών για τις «φαρμακευτικές δαπάνες».
Η συσπείρωσή μας, η μαχητικότητά μας, η επαφή μας με την κοινωνία και τους πολίτες συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα μας όπλα.

Το μήνυμα μας προς όλους είναι: Τα φαρμακεία θα παραμείνουν βιώσιμα στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και του Έλληνα Πολίτη.


ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ – ΣΧΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΘΕΟΔ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ     ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΓΡΙΟΥ

2. Την υψηλή αποδοχή του ρόλου των φαρμακοποιών ανέδειξε έρευνα της ALCO

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα αποτύπωσε συγκεκριμένα και σαφή συμπεράσματα σχετικά με την  «εικόνα των φαρμακοποιών» και το ρόλο τους στο κοινωνικό σύνολο.
• Είναι σαφές ότι η αντίληψη που έχει η κοινωνία για τα  φαρμακεία είναι ιδιαίτερη, καθώς τα αντιλαμβάνεται ως σημεία που διασφαλίζουν την υγεία (90,4%) και όχι απλά ως εμπορικά καταστήματα (6,5%)
• Η σχέση του πελάτη-ασθενή και ασφαλισμένων με τα φαρμακεία είναι σχέση ιδιαίτερα προσωποπαγής, καθώς το 74% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν συγκεκριμένο φαρμακείο για τις αγορές των φαρμάκων του (το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 79% ανάμεσα στις γυναίκες και στο 81% στην ηλικιακή ζώνη 45-64 ετών). 
• Ο βαθμός εμπιστοσύνης του κοινού για τον/την φαρμακοποιό του είναι καθολικός (το 99% των ερωτηθέντων απήντησε ότι εμπιστεύεται πολύ και αρκετά τον/την φαρμακοποιό του).
• Ο βαθμός ικανοποίησής τους από την εξυπηρέτηση που του παρέχει το φαρμακείο της γειτονιάς του είναι ιδιαίτερα υψηλός (Πολύ ικανοποιημένοι  δήλωσαν το 58% των ερωτηθέντων και 39% αρκετά). Το ποσοστό υψηλής ικανοποίησης ανεβαίνει στις ηλικιακές ομάδες 45-64 και 65+ (62% και 66% αντίστοιχα δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι). Το γεγονός αυτό είναι αξιοσημείωτο, καθώς οι συγκεκριμένες ηλικίες αποτελούν και «δυναμικό κοινό» στην αγορά των φαρμάκων.
• Το κοινό δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προσωπική επαφή του με τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου, γεγονός που ενισχύει τον προσωποπαγή χαρακτήρα της σχέσης τους (το 96% θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντική την προσωπική αυτή επαφή).
• Υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός των φαρμακείων είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών τους (78% δήλωσε ναι και μάλλον ναι, σε αντίθεση με ένα 12% που δήλωσε όχι και μάλλον όχι).
• Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι δεν εμπιστεύονται άλλες ιδιωτικές  επιχειρήσεις που θα άνοιγαν φαρμακεία. Ποσοστό 58% δηλώνει ότι δεν νιώθει ασφάλεια (καθόλου/μάλλον) από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις, σε αντίθεση με το ένα ποσοστό 23% που τις θεωρεί ασφαλείς (σίγουρα/μάλλον).
• Το ποσοστό εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των υπηρεσιών των νέων επιχειρήσεων πέφτει ακόμα πιο χαμηλά στην ηλικιακή ζώνη 65+.
• Ένα ποσοστό 19% δεν έχει γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα.
• Σε ποσοστό 65% οι πελάτες ενός φαρμακείου απευθύνονται στον/στην  φαρμακοποιό τους για κάποιο πρόβλημα υγείας τους (το ποσοστό αυτό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες), γεγονός που αναδεικνύει τον ρόλο του φαρμακείου ως χώρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
• Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (49%) δήλωσε ότι συχνά (πολύ συχνά/μερικές φορές) δανείζονται φάρμακα από το φαρμακείο. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στην ηλικιακή ζώνη 65+.
• Το γεγονός αυτό προβάλλει περαιτέρω τον κοινωνικό ρόλο του  φαρμακοποιού στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
• Καθολικός είναι και ο βαθμός ικανοποίησής τους από τις οδηγίες/συμβουλές που παρέχει ο/η φαρμακοποιός (42% δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι και 54% αρκετά).
• Τέλος, σε ποσοστό 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους ικανοποιεί το σημερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (16% πολύ και 51% αρκετά).
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ως κυριότερο συμπέρασμα από την έρευνα θα σημειώναμε τον ξεκάθαρο ρόλο που προσδίδει στο φαρμακείο και στον φαρμακοποιό το κοινωνικό σύνολο.
Το φαρμακείο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σημείο πώλησης φαρμάκων. Αποτελεί σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης της υγείας.
Ο ρόλος του σύγχρονου φαρμακοποιού δεν εξαντλείται στην χορήγηση κάποιων φαρμάκων ή την εκτέλεση μιας ιατρικής συνταγής. Ο φαρμακοποιός  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα θέματα υγείας.
Ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ρόλους πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις του και προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του στο κοινωνικό σύνολο, γεγονός που αναδεικνύει και την «ταυτότητα του».
Η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα  και όχι απλά εμπορική πράξη.
Ακριβώς και για αυτό το λόγο έχει παγιωθεί και στο κοινωνικό σύνολο μια σχέση προσωπική με τον φαρμακοποιό της γειτονιάς του, σχέση που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την -ενδεχόμενη- είσοδο στη σχετική αγορά νέων επιχειρήσεων.
Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία ALCO με εντολή του Π.Φ.Σ.

3. Τελική διαμόρφωση των επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου
Επισυνάπτεται το αρχείο με τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την Υγεία, όπως κατατέθηκαν, και την τελική μορφή τους. 

Αρχείο 1: erevna_alco.PPT
Αρχείο 2: telikes_diataxeis.doc
Δημοσιεύτηκε: 10/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: