Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Μετωπική σύγκρουση φαρμακοποιών-Λοβέρδου


Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν οι φαρμακοποιοί μετά την οριστική ρήξη που υπήρξε ανάμεσα στους συνδικαλιστές του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.
Οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίας με ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, στα οποία οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τοις μετρητοίς τα φάρμακα που χρειάζονται και στη συνέχεια θα παίρνουν τα χρήματά τους
από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.
Η συνάντηση των δύο πλευρών το μεσημέρι της Παρασκευής κατέληξε σε ναύαγιο, καθώς υπήρξε διαφωνία ακόμα και στα σημεία που είχαν συμφωνήσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Αιτία της οριστικής ρήξης η εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τα πληθυσμιακά κριτήρια που ορίζονται προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας ένα φαρμακείο και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επικαλούμενος το μνημόνιο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη και ότι το πληθυσμιακό κριτήριο από 1 φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους, γίνεται 1 προς 1.000 κατοίκους.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου προανήγγειλε κινητοποιήσεις μετά τη συνεδρίαση του Π.Φ.Σ. τη Δευτέρα.
«Θα τα βρούμε στα Δικαστήρια»
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δε σεβάστηκε τη συμβολή των φαρμακοποιών και την οικονομική αιμορραγία που υπέστησαν το 2010 εξαιτίας των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε κύκλο καταστροφής του ελληνικού φαρμακείου που βρίσκεται σε διωγμό».
Κατέληξε λέγοντας "θα τα βρούμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια".
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ανέφερε ότι «εάν εφαρμοστεί η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου με ανοικτά τα φαρμακεία τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης οι φαρμακοποιοί θα ανακαλέσουν της διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις και ο κόσμος θα ψάχνει να βρει φαρμακείο.
Τίποτα από όσα συμφωνήσαμε δεν είχε σχέση με αυτά που θα κατατεθούν», είπε.
Αναρωτήθηκε μάλιστα οκ. Κ. Λουράντος, μήπως κρύβονται συμφέροντα και θέλουν (η κυβέρνηση) να διαλύσουν τα φαρμακεία της γειτονιάς για να έρθουν άλλοι κολοσσοί να εξαλείψουν το επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: