Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

PGEU(31.01.2023): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Απεικόνισης Καρκίνου

 -Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αναφέρει ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων τους τελευταίους μήνες. Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι η απότομη αύξηση της ζήτησης για θεραπείες λόγω των αυξανόμενων αναπνευστικών λοιμώξεων, μαζί με την ανεπαρκή παραγωγική ικανότητα, προκαλούν το «διογκούμενο πρόβλημα» των ελλείψεων φαρμάκων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία για ορισμένα αντιβιοτικά και παιδιατρικά αναλγητικά, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αιχμές της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του COVID καθώς και μια ασυνήθιστη αύξηση του στρεπτόκοκκου Α.

-Η μονάδα υγειονομικής κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έτοιμη να προμηθευτεί από κοινού φάρμακα που είναι σε περιορισμένη προσφορά για τις χώρες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ελλείψεις φαρμάκων.

-Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συναντήθηκαν με...

.... τα κύρια μέρη που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού αμοξικιλίνης για να παράσχουν ρυθμιστική υποστήριξη προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα (π.χ. μέσω γρήγορων διαδικασιών για την εφαρμογή αλλαγών σε εναλλακτικές πηγές πρώτων υλών, εγκαταστάσεις παραγωγής, υλικά συσκευασίας) και εξέτασαν την δυνατότητα αύξησης της προσφοράς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κρατών μελών. Η EMA έχει λάβει θετικά σχόλια από μεγάλους κατασκευαστές και η προσφορά αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. -Σύμφωνα με την έκθεση Global Health Advocates (GHA) και StopAidsΗ επιρροή του φαρμακευτικού λόμπι στα θεσμικά όργανα της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 – μια τάση που επηρέασε επίσης την υγεία των πολιτών. -Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Απεικόνισης Καρκίνου, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινής ψηφιακής υποδομής σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων για τη νόσο  σε ευρωπαίους ερευνητές και γιατρούς. Η πρωτοβουλία στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που μπορούν να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου.  -Η επιτροπή ασφάλειας του EMA,  PRAC επανεξέτασε περαιτέρω μέτρα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με τους αναστολείς της κινάσης Janus (JAK) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών.

-Στις 8 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η πρότασή της Ευρωπαικής Επιτροπής  για ενημέρωση της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, η προτεινόμενη αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για φάρμακα για παιδιά και σπάνιες ασθένειες όπως επίσης μια σύσταση του Συμβουλίου για την ενίσχυση των ενεργειών της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής σε μια προσέγγιση για την υγεία.

-Θανατηφόρα περιστατικά οξείας ηπατικής ανεπάρκειας αναφέρθηκαν πρόσφατα σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Zolgensma (onasemnogene abeparvovec), ένα φάρμακο γονιδιακής θεραπείας για τη θεραπεία της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA). Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αξιολογούν αμέσως ασθενείς με επιδείνωση των δοκιμασιών ηπατικής λειτουργίας και/ή σημεία ή συμπτώματα οξείας ηπατικής νόσου. -Ο EMA και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσαν κοινή έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για την αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης των ανθρώπων σε υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων, πρόσθετων ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναπτύχθηκε ένα σύνολο συστάσεων για κάθε στοιχείο της αξιολόγησης έκθεσης και η τελική έκθεση εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικά για τα κτηνιατρικά φάρμακα, η εφαρμογή των συστάσεων θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης της διατροφικής έκθεσης.  -Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση να δοθεί στους προμηθευτές επιπλέον τέσσερα χρόνια για να επαναπιστοποιήσουν  ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για να παρακάμψουν τον κίνδυνο ελλείψεων.

Γαλλία:

– Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στον τομέα της υγείας, μετά από πρόσφατες εκκλήσεις του υγειονομικού προσωπικού για κυβερνητική δράση

-Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, το INCa ( εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου) ευαισθητοποιεί τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών σχετικά με τη σημασία της τακτικής εξέτασης για αυτόν τον καρκίνο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι κατασκευαστές φαρμάκων καλούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει μια νέα αύξηση των φόρων, προειδοποιώντας ότι έχει καταστήσει ζημιογόνα τα φθηνότερα φάρμακα και θα οδηγήσει σε εκτεταμένες αποσύρσεις από την αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια: