Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Νέο Δελτίο τιμών- Μεταβολές τιμών - update

Mετά την "ορθή" επανάληψη της Υπουργικής Απόφασης πού μεταθέτει τις ημερομηνίες ισχύος του Δελτίου κατά μία εβδομάδα , αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ( επιτέλους ! ) και Διορθωτικό Δελτίο που διορθώνει τα λάθη και τις παραλείψεις πού έγκαιρα είχαμε επισημάνει από τις 7/8.
Eπί πλέον έχουμε αύξηση σε 84 και μείωση τιμής σε 103 Φάρμακα σε σχέση με το αρχικό Δελτίο της 6/8.
Aλλά και στο Διορθωτικό Δελτίο δεν λείπουν τα λάθη:
Με τον ίδιο κωδικό ΕΟΦ 304570204 αναφέρονται 2 συσκευασίες RABENER TABS 20 MG x 7 & RABENER TABS 20 MG x 14 !
Eπίσης 186 Φάρμακα ( σε 2ΑΔΕΣ , 3ΑΔΕΣ & 4ΑΔΕΣ ) έχουν τηνίδια ακριβώς περιγραφή αλλά διαφορετικό κωδικό ΕΟΦ και διαφορετική τιμή ! , κάποια βελτίωση απο τα 449 της 6/8.
Αξιοσημείωτο: στο νέο δελτίο λείπουν 178 Φάρμακα του προηγούμενου δελτίου της 15/5/2013 Δείτε τα ΕΔΩ


Aκολουθούν 15 ενημερωμένοι συγκριτικοί πίνακες με τις μεταβολές των τιμών και τα νέα φάρμακα , χρήσιμα βοηθήματα για την οργάνωση των παραγγελιών το επίμαχο χρονικό διάστημα ( ή την αποφυγή τους ! )


ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ( ΟΧΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Ν. 3816 ) 
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ 212 ΦΑΡΜΑΚΑ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ 375 ΦΑΡΜΑΚΑ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ Ν.3816
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ 59 ΦΑΡΜΑΚΑ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%
ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΕ 231 ΦΑΡΜΑΚΑ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΩΝ 877 ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ 271 ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%

ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ 606 ΦΑΡΜΑΚΩΝ - ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΦΠΑ 6,5% ΦΠΑ 5%

... και 1.689 ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΦΣ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ: Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Απάντηση του Προέδρου του ΠΦΣ Κυριάκου Θεοδοσιάδη σε Επιστολή του Προέδρου ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού σχετικά με τη διακρίβωση της Ασφαλιστικής Ικανότητας των ασθενών, όπως αποφασίστηκε στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ την 28/8/2013.

Επισυνάπτονται οι δύο επιστολές
Θεοδοσιαδης Κυριάκος 
Κοντός Δημήτρης

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Κίνητρα και... τσουχτερά αντικίνητρα για τα γενόσημα προωθεί το υπουργείο Υγείας Πηγή: PHARMA TEAM: Κίνητρα και... τσουχτερά αντικίνητρα για τα γενόσημα προωθεί το υπουργείο Υγείας

«Φάρμακο» για την προώθηση των γενοσήμων και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη θέσπιση κινήτρων αλλά και... τσουχτερών αντικινήτρων για ασφαλισμένους, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ετσι, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν γενόσημα, άρα φθηνότερα, φάρμακα θα απολαμβάνουν έκπτωση 50% στην ασφαλιστική συμμετοχή.
Αντίθετα, εκείνοι που επιμένουν στη λήψη πρωτότυπων φαρμάκων θα «τιμωρούνται», αφού θα καλούνται να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή (δηλαδή, την τιμή που αποζημιώνει το Ταμείο) και τη λιανική - και όχι το μισό όπως ισχύει σήμερα.
Εάν όμως δεν κυκλοφορεί γενόσημο φάρμακο για μία συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, τότε οι ασθενείς θα μοιράζονται με τον ΕΟΠΥΥ τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην ασφαλιστική και στη λιανική τιμή της αγωγής τους.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε νέα υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη της εβδομάδας, ενώ τα στελέχη του υπουργείου κρίνουν απαραίτητες τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη φέτος στα 2,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η εξοικονόμηση πόρων θα επιτρέψει το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε περισσότερες καινοτόμους θεραπείες. «Είναι επείγον για εμάς να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων με στόχο να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που θα μας επιτρέψει να εισάγουμε καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση γενοσήμων δεν ξεπερνά το 20%.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από καθυστέρηση πλέον των δυόμισι ετών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα την ένταξη περίπου 100 νέων σκευασμάτων για βαριές και σπάνιες ασθένειες, για τα οποία οι ασθενείς θα έχουν μηδενική συμμετοχή.
Παράλληλα, μελετάται η διαγραφή του rebate (κλιμακούμενη επιστροφή βάσει τζίρου) των φαρμακείων για τα γενόσημα φάρμακα, αλλά και μπόνους επιπλέον επισκέψεων στα ιατρεία των γιατρών που συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Στο μεταξύ, σε ειδική Επιτροπή ανατίθεται η δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων για διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μπει φρένο στην υπεσυνταγογράφηση πανάκριβων ιατρικών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ κατέγραψε υπέρβαση 150 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με την προκλητή ζήτηση να εξελίσσεται σε «επιδημία».
Πηγή: tanea.gr

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία

22/08/2013 

Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία



/Content/Images/Doc_PDF.pngΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ _22-08-2013
- See more at: http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=3a7f3a0b-890d-4d15-839e-9d9ba3a50302#sthash.jqGOd4Tb.dpuf

Προσχέδιο εφημεριών

Ρίξτε μια ματιά στις εφημερίες πριν τυπωθούν για οποιεσδήποτε διορθώσεις και τσεκάρετε τις υποχρεώσεις σας (Γάμους , βαφτήσια κτλ...)

https://www.dropbox.com/s/y90he5eszg39rya/efimeriestrikalon.xls



Απο κάτω ο αναλυτικός πίνακας
https://www.dropbox.com/s/x28vmd5nw8tzwrm/NEA%20ZEYGH%CE%9C%CE%99%CE%A7%20082013%2B.xls

Ν. 4139/2013 ΠΕΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Έχει δημοσιευθεί ο Ν. 4139/13 που αναφέρεται στις προϋποθέσεις χορήγησης Ναρκωτικών φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς καθώς και τις ποινές σε περίπτωση παράβασης των σχετικών άρθρων.
Τα άρθρα που αναφέρονται στον σχετικό νόμο και αφορούν τα φαρμακεία είναι τα εξής: 8,9,11,14,22

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

« Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία»

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2013

Αρ. Πρωτ.: οικ. 27213

ΠΡΟΣ
1. Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ
2. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Πλουτάρχου 3, 10675 Αθήνα
3. Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου Αθήνα

« Σχετικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία»

Ως γνωστόν σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4052/2012 και 4093/2012 καθίσταται υποχρεωτική για τους ιατρούς η καθολική συνταγογράφηση μΕ βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας (ΙΝΝ).

Σε εφαρμογή των παραπάνω νόμων εκδόθηκε υπουργική απόφαση (σχετικό3) η οποία αναφέρει ότι η υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες και τα φάρμακα που εντάσσονται στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών, οι οποίες εξειδικεύονται στις παραγράφους 4 και 5 της εν λόγω απόφασης, η δε συνταγογράφηση με χρήση εμπορικού ονόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε ιατρού στη διάρκεια του έτους.

Επειδή παρατηρήθηκε από ελέγχους αρμοδίων οργάνων ότι ορισμένοι ιατροί
ενώ συνταγογραφούν με δραστική ουσία αναγράφουν παράλληλα είτε στο πεδίο των σχολίων της ηλεκτρονικής συνταγής ή στο βιβλιάριο ασθενείας των ασφαλισμένων εμπορική ονομασία σκευασμάτων παρά τις ως άνω αναφερόμενες διατάξεις, με το παρόν σας ενημερώνουμε ότι:

o Οι ιατροί θα εκδίδουν συνταγές με αναγραφή της δραστικής ουσίας (πλην
των συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπεται η δυνατότητα αναγραφής
και εμπορικής ονομασίας) και θα γίνεται αυστηρά αντίστοιχη καταχώρηση
της φαρμακευτικής αγωγής στο βιβλιάριο ασθενείας των ασφαλισμένων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται η παρούσα διαδικασία και
αναγράφεται εμπορική ονομασία θα αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης του ιατρού για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ. 

o Οι φαρμακοποιοί κατά την εκτέλεση της συνταγής θα λαμβάνουν υπόψη
τη δραστική ουσία (πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων που προβλέπεται
η αναγραφή εμπορικής ονομασίας) χορηγώντας το φθηνότερο σκεύασμα
χωρίς να επηρεάζονται στην επιλογή από πιθανές σημειώσεις στα σχόλια
της συνταγής για εμπορικό σκεύασμα ή από αναγραφή εμπορικού σκευάσματος στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν περιπτώσεις ιατρών που παραβαίνουν
τη νομοθεσία στον Οργανισμό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Εκδόθηκε το νέο δελτίο- Σε ισχύ για τα φαρμακεία από 9/9/13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα:  Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων
Εκδόθηκε σήμερα, 06.08.2013  το νέο Δελτίο τιμών Φαρμάκων, το οποίο περιλαμβάνει την τιμολόγηση τριών ομάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων.


1οντην ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράς χωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών κυκλοφορίας σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες.
2οντην τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά, μετά από έγκριση του ΕΟΦ.
3ον) την τιμολόγηση 100 περίπου νέων, καινοτόμων – πρωτοτύπων  φαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.
Από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισά ανακοστολογημένα φάρμακα. Η τιμολόγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, εφ’ όσον σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και άλλα, τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσω του ΙΦΕΤ, σε υψηλότερες τιμές.
Τέλος, η είσοδος των νέων γενοσήμων μπορεί προοπτικά να υποβοηθήσει στη συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενοσήμων, αλλά και στη διαμόρφωση χαμηλότερων ασφαλιστικών τιμών στις αντίστοιχες θεραπευτικές κατηγορίες.
Το νέο  Δελτίο τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 26.08.2013, για τις φαρμακαποθήκες από 02.09.2013 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09.09.2013.
To νέο δελτίο τιμών θα το βρείτε εδώ.

Θυμίζουμε ότι το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 26.08.2013, για τις φαρμακαποθήκες από 02.09.2013 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 09.09.2013.

Δείτε τους πίνακες:


Νέα φάρμακα


ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου

Το «χάρτη» με τις επικίνδυνες περιοχές για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας.
Πρόκειται για 17 περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Στην Αττική οι περιοχές είναι: Σπάτα, Παιανία, Μαρκόπουλο, Παλλήνη, Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Πεντέλη.

Στη Θεσσαλονίκη είναι: Μενεμένη-Αμπελόκηποι, Εύσμος-Κορδελιό, Ωραιόκαστρο και 1ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονικέων.
Στη Θράκη, εξετάζονται ο Δήμος Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων.

www.tovima.gr

Forsteo-Preotact: Διευκρινίσεις σχετικά με τα δικαιολογητικά προς τις Επιτροπές

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (1,2) εγγράφων σας κοινοποιούμε με το παρόν έγγραφο πρότυπη επικαιροποιημένη γνωμάτευση για φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, η οποία αντικαθιστά την  προηγούμενη γνωμάτευση του σχετικού 1.

Προς διευκόλυνση και για αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων επισημαίνεται ότι απαιτείται μόνο η κατάθεση του προτύπου γνωμάτευσης με τα επισυναπτόμενα που αναφέρει για την εξέταση του φακέλου από την Επιτροπή, εκτός εάν ζητηθεί κατά περίπτωση επιπλέον διευκρίνιση από την Επιτροπή.

Δείτε το έγγραφο:


* έχει ενημερωθεί το κεντρικό μας άρθρο

ΠΟΙΝΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΔ121/08

Δείτε ΕΔΩ το άρθρο 95 του σχετικού ΦΕΚ 



Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Καταγγελία για χρήση κουπονιού

Κάποιος συνάδελφος χρησιμοποιησε ταινια απο ladose caps υπ'αριθμον 120288206278,
την ακύρωσε ηλεκτρονικά και μετά το επέστρεψε στην αποθήκη.

Όποιος έκανε χρήση αυτού να επικοινωνήσει άμεσα με τη φαρμακαποθήκη για να αποφύγει την καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ.